Jerry Korsmit

Dirigent Jerry Korsmit (Breda 1976) studeerde achtereenvolgens Piano bij Jaqcues Detiège en Alexandru Hrisanide en koordirectie bij Joop Schets. Sinds zijn afstuderen in 2004 heeft Jerry zich ontwikkelt als een veelzijdig dirigent. Zijn voorliefde ligt bij de oude muziek, maar hij schuwt het hedendaagse repertoire zeker niet.  Met kamerkoor Renasciate, Breda, (tot 2017) wist hij de luisteraar steeds te verassen met prikkelende uitvoeringen waarbij de connectie tussen oude en hedendaagse muziek steeds aanwezig was. Sinds de oprichting van het Enkhuizer Bach Ensemble (EBE) legt hij zich toe op de koormuziek uit de Lutherse traditie. Tevens is hij de vaste coach van Wishful Singing wat betreft het Gregoriaans. 

Jerry is dirigent van het koor van de Westfriese Ekklesia (Wognum), de Cantorij van de Zuiderkerk (Enkhuizen) en het Enkhuizer Bach Ensemble. 

 

 

 

 

Al tijdens zijn studie interesseerde hij zich in hoge mate voor het Gregoriaanse repertoire. Van 2004 tot 2010 leidde Jerry de Schola cantorum Amsterdam en richtte in 2006 hij de vrouwelijke equivalent op. Hij bekwaamde zich verder in dit repertoire bij Prof. Dr. Stefan Klöckner (Essen, DL) en Prof. Cees Pouderoijen O.S.B. (Wenen). Samen met Klöckner was Jerry Korsmit verantwoordelijk voor de jaarlijkse zomercursus Gregoriaans in klooster Münster-Schwarzach (DL).  Als zanger is Jerry verbonden aan de gregoriaanse schola Hartkeriana. 

in 2016 ontstond de samenwerking met Wishful Singing.   https://www.wishfulsinging.nl 

Deze samenwerking leidde tot de opname van de CD ' In Mysterium' met niet alledaags repertoire i.s.m. Herman Finkers. Jerry verzorgde de programmering en de instudering. 

Hij geeft cursussen en workshops op ieder niveau, waarin hij probeert de liefde voor dit repertoire te behouden en te verspreiden. 
in september 2018 is hij uitgenodigd om een workshop Gregoriaans te verzorgen tijdens het kamermuziekfestival September me in Amersfoort. 
 
Naast het Gregoriaans heeft de vocale en instrumentale muziek uit de late Renaissance en Barok zijn voorliefde. 
 
Verder ontwikkelt Jerry zich als klavecinist, waarbij hij zich toelegt op vooral de Nederlandse en Italiaanse muziek uit de vroege barok.