Welkom bij Passomezzo klavecimbel- en klavichord onderhoud en reparatie

Muziekinstrumenten hebben onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Als musicus weet ik dat als geen ander. Pas als een instrument doet wat de speler van het instrument vraagt kan het musiceren echt beginnen. Vanuit deze visie repareer ik klavecimbels. 

Als dirigent ben in hoge mate gericht op de muzikale ontwikkeling van koren. In dit proces van koorvorming moeten belangrijke aspecten als intonatie en klankkleur worden ontwikkelt. Deze aspecten spelen ook een grote rol bij het bouwen en repareren van muziekinstrumenten. Ik zie mogelijkheden in instrumenten waar anderen die niet (meer) zien.

 

Al vanaf zijn tienerjaren word ik gefascineerd door het klavecimbel.  Eerst heb ik mijn eigen klavecimbel gerestaureerd en sinds een aantal jaar repareer ik ook instrumenten van anderen. Ik leerde dit in de praktijk onder deskundige leiding van Dick Verwolf.

Bouwers hebben het vaak te druk om arbeidsintensieve reparaties uit te voeren. Daarentegen vind ik het juist een uitdaging om een instrument weer zo  mooi mogelijk te laten klinken.  Heeft u een probleem met uw instrument? Neem dan contact met me op, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.  

Naast Klavecimbels repareer ik  ook clavichorden. Deze wondermooie kleine instrumenten klinken nog mooier als alles soepel loopt en het klavier geen lawaai maakt. Voor uw onderhoud kunt u dus ook bij mij terecht. 

'Groen'

Ik probeer zo groen mogelijk te werken. Natuurlijke materialen als ebbenhout, zangbodemhout, been en ivoor recycle ik uit oude piano's. Vilt uit eerdere restauraties wordt bewaard en waar het kan hergebruikt. Ijzerwaren, zoals schroeven en scharnieren komen ook uit oude instrumenten of  worden gekocht in tweedehands winkels. Zelfs de elektriciteit in de werkplaats is 'groen'. De zuiderkerk waar ik mijn werkplaats heb, beschikt over vele vierkante meters zonnepanelen op het dak.