Snaren 

Niet voor elke reparatie is het nodig om een vakman in te schakelen. Een snaar of plectrum verwisselen kunt u eenvoudig zelf. De benodigdheden kunt u bij mij bestellen. Ik lever snaren voorzien van een stevig gedraaid oogje op de gewenste maat en dikte, zowel in messing, staal en fosforbrons. Om u de juiste snaar te kunnen leveren stuurt moet ik natuurlijk wel weten wat u nodig heeft. Daarvoor heb ik de volgende informatie nodig:

- de dikte van de snaar

- de lengte van de snaar tussen de beide kammen

- het gewenste metaal

Heeft u nog een gedeelte van de snaar? dan is het nog makkelijker. Als u deze opstuurt, met de gewenste lengte ( van aanhangstift tot stempen) dan stuur ik u een of meerdere snaren toe. 

Herbesnaring

Na vele jaren zorgeloos spelen komt de tijd dat snaren gaan breken. Als er meerdere snaren gaan breken wordt het tijd voor een herbesnaring.

Zo'n ingrijpende reparatie doe ik het liefst in de werkplaats waar ik alles bij de hand heb, maar kan desgewenst ook bij u thuis plaatsvinden. De prijs van een herbesnaring is afhankelijk van de grootte en omvang van uw instrument. Ik breng vrijblijvend een offerte uit. 

Sommige instrumenten met stalen snaren kunnen een herbesnaring krijgen met ijzer. Dit materiaal is zachter en klinkt ronder. Of dit bij instrument ook kan, ligt aan de lengte van de snaren. Ik breng vrijblijvend advies uit. 

 

prijslijst 2023/4 (exclusief BTW en verzendkosten)

- stalen snaren en kleine diameter geel messing: €12,50 

- ijzeren snaren (Malcolm Rose en Stephan Birkett): € 15,00

- geel en rood messing  vanaf 0,40 mm.  € 17,50 

De snaren worden standaard  voorzien van een zogenaamd Frans oogje. Op verzoek kan ik ook Duiste aanhechtingsoogjes maken. Een foto via whatsapp of e-mail is dan wenselijk.

Plectra

Plectra worden tegenwoordig meestal gemaakt uit de kunststof Delrin. Deze zijn in plaatjes te koop, die u zelf moet snijden en bewerken tot een goed functionerend plectrum. Dit is nog niet zo eenvoudig. Ik lever voorgesneden en geïntoneerde plectra, die u zelf kunt plaatsen. Misschien moet u alleen de lengte en de  dikte van het plectrum nog aanpassen, zodat de toon even luid kunt als de omliggende.

Om u de juiste plectra te leveren stuur ik u 4 maten op in verschillende breedtes. U kunt dan zelf bepalen welke u nodig heeft en de andere bewaren tot u ze nodig heeft. Een set van 4 plectra, geïntoneerd en voorzien van een duidelijke beschrijving bestelt u bij mij voor €7,50,- inclusief BTW en verzendkosten.

Herintonatie

Na verloop van jaren wordt Delrin slap. De klank van het instrument gaat hiermee achteruit en op het laatst zullen meerdere plectra gaan breken. In dit geval is een herintonatie nodig. Bij een herintonatie worden alle plectra vervangen. Vervolgens worden alle plectra op de juiste breedte, dikte en lengte gesneden en worden op het gehoor en gevoel zo geïntoneerd dat het instrument weer mooi klinkt en lekker speelt. 

Ook hiervoor kunt u bij mij terecht. Een herintonatie omvat de volgende werkzaamheden:

 

- een algemene inspectie (functioneert alles zoals het zou moeten: klavier registers, zangbodem etc)

- schoonmaakbeurt binnenkant van het instrument (indien gewenst of nodig ook de toetsen zelf)

- het verwijderen van alle plectra en het plaatsen van nieuwe.

- het eigenlijke intoneren, waarbij gelet wordt op de mogelijkheden van het instrument en de wensen van de speler.

 

Dit is een precies en arbeidsintensief werk. Daarvoor is het wenselijk dat het instrument naar de werkplaats komt. U kunt het brengen, maar tegen meerprijs kan ik het ook bij u ophalen en terugbezorgen. Bij een herintonatie is telefonisch contact wenselijk. 

Een herintonatie kost €550- excl BTW per register.

Een herintonatie met plectra van vogelveren is natuurlijk ook mogelijk, afhankelijk van de dokken die u heeft. Informeer naar de mogelijkheden. 

Wilt u meer informatie?  De onderstaande button brengt u naar mijn contactgegevens. 

 

Overige reparaties en stemmen klavecimbel.

Bij vastlopende toetsten of andere problemen, kunt u contact met mij opnemen, per e-mail of telefonisch. Ik kom dan vrijblijvend bij u langs om het probleem vast te stellen en een eventuele offerte op te nemen. Ook voor het stemmen van uw klavecimbel kunt u bij mij terecht.