Enkhuizer Bach Ensemble

Het EBE werd in 2018 opgericht op initiatief van enkele leden en dirigent Jerry Korsmit. Het stelt zich ten doel om binnen Enkhuizen en met name de monumentale Zuiderkerk het geestelijk en cultureel erfgoed van de voormalige Lutherse gemeenschap levend te houden door middel van muzikale zondagmiddagdiensten waarin een cantate van Bach of tijdgenoten de hoofdrol speelt. 

Naast de cantate valt er altijd een motet te beluisteren en is er vooraf en na afloop orgelspel op het historische Frytag-orgel.

Dit jaar is het EBE een stichting geworden en daarmee afhankelijk van giften en subsidies. U kunt ons inititief ondersteunen waardoor wij nog vele jaren prachtige muziek kunnen blijven maken. 

 

Op zondag 16 april om 17.00 klinkt er in de Zuiderkerk opnieuw een Bachkantate. Deze maal BWV 98 ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’, waarin het gelijknamige lied centraal staat. 

De cantates worden steeds beter bezocht, en als u de afgelopen weken heeft genoten van de Mattheuspassion, zijn de Bachcantates in de Zuiderkerk zeker een aanrader. Jonge talentvolle solisten begeleidt door ervaren barokinstrumentalisten maken deze middagdiensten, waarin muziek de hoofdrol speelt, zeer de moeite waard. 

In tegenstelling tot twee ander cantates met dezelfde naam, is deze cantate niet een zogenaamde choralcantate, maar een werk waarin slechts het openingskoor de tekst van het lied naar voren brengt. Alle overige teksten zijn van een onbekende dichter. De cantate klonk voor het eerst op 10 november 1726. Het koor en de solisten worden slechts begeleidt door strijkers en twee hobo’s. Voor onze uitvoering van belang is dat we voor het eerst begeleid worden door strijkers met darmsnaren, en niet met moderne stalen snaren. Dit geeft een veel mildere klank, waardoor de stemmen en de houtblazers veel beter tot hun recht kunnen komen. 

De cantate vormt het hoogtepunt van een avonddienst waarin verder het motet 'Bleib bei Uns’ van Samuel Scheidt zal klinken. Ds. Hetty Boersma zal voorgaan en de teksten van de cantate linken aan het verhaal van de Emmausgangers.

De toegang is gratis, maar omdat de kosten voor een cantate rond de E 2500,- liggen zal er aan de deur bij de uitgang een collecte worden gehouden ter tegemoetkoming in de kosten.